روایت خانه ای که به زودی قرار است تخریب شود

نوشته شده توسط:میثم مطلق | ۴ دیدگاه

بین سال‌های 1308-1312 تیمسار تاییدی در خیابان اردیبهشت‌جنوبی سه‌خانه در سه‌قطعه زمین همجوار ساخت که از این سه، 2 خانه هنوز به جا مانده است. خانه اردیبهشت و همزاد و همسایه کناری‌اش.


بین سال‌های 1308-1312 تیمسار تاییدی در خیابان اردیبهشت‌جنوبی سه‌خانه در سه‌قطعه زمین همجوار ساخت که از این سه، 2 خانه هنوز به جا مانده است. خانه اردیبهشت و همزاد و همسایه کناری‌اش.

این سال‌ها مقارن با اواسط سلطنت رضا‌شاه و زمان ساخت کاخ مرمر به طراحی محمدعلی فروغی هستند. این همزمانی و رفت‌وآمد تیمسار تاییدی به کاخ مرمر این احتمال را بر می‌انگیزد که عوامل کارگاهی ساخت این خانه‌ها همان معماران و استادکاران کاخ مرمر بود‌‌اند.

 

از جمله استادکار نجار این بنا که با استادی شگفت‌انگیزی درها و پنجره‌ها را در حین ساخت ساختمان و در همان محل از چوب راش و در کمال زیبایی ساخته و نصب کرده است.این خانه در طول سال‌ها چند بار دستخوش تغییراتی شده است؛ زمانی که آقای سلیم‌شاه نیانس آن را از سرتیپ تاییدی خرید، خانه متشکل از عمارت شمالی سه‌طبقه (شامل زیرزمین، طبقه اول، طبقه دوم و یک اتاق روی پشت بام؛ پله‌های ورودی عریض و حیاط وسیع در قسمت جنوبی با باغچه‌کاری و حوض سنگی مرکزی) بود.

 

در سال 1332 سرهنگ حسین لطفی این بنای تاریخی را خرید و به تدریج با نظارت استاد تقی معمار، بخش‌هایی به آن افزود. از جمله در1342 ضلع جنوبی حیاط را به شکل یک ساختمان کوچک 2 طبقه درآورد و در 1347 در ضلع غربی حیاط ساختمانی 2 طبقه شامل بخش تجاری و مسکونی مشرف به خیابان اردیبهشت ساخت، همچنین در عمارت اصلی شمالی آن تغییراتی داد که شامل تغییر مکان راه‌پله و جدا کردن طبقات به شکل مستقل از یکدیگر بود.

هم‌اکنون خانه اردیبهشت زمینی سه بر به مساحت 570متر مربع دارد که شامل900 متر مربع بنای مسکونی و تجاری است.و اما اهمیت و ابعاد تاریخی این خانه از زوایایی دیگر: این خانه نه‌تنها بخشی از وجود کسانی است که آن را زیسته‌اند، بلکه حلقه‌ای کوچک از تاریخ این شهر و معماری آن است و نمونه بارزی از سبک جدید معماری دوره رضاشاهی است که به تقلید از معماری اروپا و باخلاقیت معماران آن دوره در گوشه و کنار تهران رشد کرد.


امروزه شاهد خراب شدن این خانه‌ها یکی پس از دیگری هستیم؛ انگار قرار بر این است که تمام نشانه‌های معماری و تاریخی این شهر در زیر برج‌ها و آپارتمان‌های بی‌تناسب دفن شوند و کیست که تاریخ‌نگار ازدست رفتن سرزندگی‌ها و آسیب‌های این تخریب‌ها باشد؟ کاش می‌شد از وقوع این واقعه پیشگیری کرد و اگرهم سرنوشت این بنا بر بازسازی است، نخ این سرنوشت در دست کسانی باشد که ارزش زندگی را بیشتر از ارزش ریالی نهفته در خانه‌های قدیمی می‌دانند.

سایت گروه مجلات همشهری/معماری آنلاین/بهار رهادوست

  • manicure

    manicure

    • ۱۳۹۶/۰۱/۱۹ - ۲۰:۱۰:۰۰

    That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere.
    Short but very precise information… Appreciate your sharing this one.
    A must read article!

  • manicure

    manicure

    • ۱۳۹۶/۰۲/۱۷ - ۱۳:۰۳:۲۴

    Hi! Someone in my Facebook group shared
    this site with us so I came to give it a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and
    will be tweeting this to my followers! Great blog and excellent style and design.

  • How can you get taller in a week?

    How can you get taller in a week?

    • ۱۳۹۶/۰۵/۰۸ - ۰۰:۴۶:۰۲

    There's definately a lot to find out about this subject.
    I love all the points you have made.

  • Foot Issues

    Foot Issues

    • ۱۳۹۶/۰۵/۱۰ - ۰۶:۵۸:۵۲

    Good day! I simply would like to give you a huge thumbs up for the excellent info you have here on this
    post. I will be returning to your web site for more soon.