پیش زمینه ای بر الگوبرداریهای معمارانه از طبیعت
نوشته شده توسط:میثم مطلق در معماری » معماری جهان | ۰۴ آذر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۸ | ۳ دیدگاهامروزه «بیونیک» واژه آشنایی در محافل آکادمیک معماری در سراسر دنیاست؛ واژهای که عمر زیادی از مصطلح شدن آن در دنیای معماری نمیگذرد اما در همین مدت کوتاه کلیدواژه بسیاری از بلندپروازیهای معمارانه شده است. این مطلب مقدمهای است درباره معماری بیونیک به قلم یکی از اساتید دانشگاهتهران که دراینباره صاحب تحقیقات بسیار است.قلمرو آنها که زاده شدهاند، یعنی همه طبیعت، با قلمرو آنها که ساخته شدهاند، یعنی همه چیزهایی که ساخته دست بشر است، در حال یکی شدن است»
اولین کاوشهایی که در جهت تبیین و شناخت نخستین سکونتگاههای بشری انجام گرفته است، مبین کشف و اختراع ساختارها و قابلیتهای طبیعت بهمنظور ایجاد و تمهید فضایی قابل سکنا بوده است. برای انسان نخستین، طبیعت تنها مأوا و الگوواره سکونت بوده و برای انسان نخستین، تصور ساخت چیزی بهجز محیطی که در آن زندگی میکرد، بیمعنا بود. انسان نخستین با کشف فضا آن را شکل داد و بهسمت تزئین آن گام برداشت اما متاسفانه امروزه در بسیاری از مراکز شهری بزرگ، اغلب ساکنان فقدان چیزی را در زندگی خود احساس میکنند. این حس مستقیما بهدلیل ایجاد محیطی مصنوع است که تا سر حد امکان طبیعت از آن حذف شده است زیرا ارتباط انسان امروزی با محیط طبیعی و ایجاد رابطه معماری و محیط طبیعی در دوره معاصر کاهش یافته است.
در همین راستا معماری بیونیک در تلاش برای
روح بخشیدن به ساختمان است. معماری بیونیک جنبشی است که از اوایل قرن بیستویکم آغاز شده و برای طراحی و ساخت بناهایی است که قوانین اصلی آنها از طبیعت نشات گرفته است. معماری بیونیک در مقابل طرحهای مستطیل شکل متداول، سعی در استفاده از خطوط منحنی که یادآور ساختارهای طبیعی و هندسه فرکتال است، دارد. یکی از وظایف اصلی پیشگامان این جنبش توسعه زیباییشناسی و کارایی اقتصادی برای چنین رویکردی به معماری است.
«چارلی لاکستون» از پیشگامان عرصه معماری بیونیک، نقطه تمرکز این معماران را، استفاده بجا از مواردی میداند که موجب استحکام ساختمان و ایجاد تنوع و آرامش در فضا میشود. معماری زیستمبنا آنگونه الهامگیری از طبیعت در طراحی معماری است که معطوف به قواعد و قوانین حاکم بر طبیعت است. در حقیقت معماری بیونیک، فرآیند طراحی و مهندسی نوین براساس سامانههای موجود در طبیعت است.
معناشناختی بیونیک
بیونیک از تلفیق دو واژه «بیولوژی» و «تکنیک» بهمعنای دانشی است که مسائل فنی را با راهحلهای زیستی پاسخ میدهد. بیونیک در لغتنامه بهمعنای «زیستار شناختی» یا «بهکارگیری اندامهای ساختگی طبیعت» است که برای اولینبار این واژه توسط دانشمند امریکایی بهنام جک.ای. استیل در سال1959 بهکار برده شد. وی بیونیک را علم سیستمهایی که شالوده و پایه تمامی سیستمهای زنده است، میداند. بهطور کلی بیونیک و معماری بیونیک علمی است که به الهامگیری فنی از ساختمانها، رفتارها و ارتباطات گوناگون عالم جانداران میپردازد. بیونیک یا علم بررسی نظام حیات جانداران، امروزه بهعنوان یکی از سه علم برتر جهان (آیتی، نانو، بیونیک) معرفی شده است. در یک تعریف کلی میتوان گفت: «بیونیک علم سیستمهایی است که اساس آنها سیستمهای زندهاند، یا خصوصیات سیستمهای زنده را دارند یا مشابه سیستمهای زندهاند».
- دانشگاه معماری سوره برگزار می کند؛ نمایش فیلم l ecole de siza
- خبرهای خوش برای علاقمندان به معماری؛دوره فشرده اسکیس و راندو
- گزارشی از یکی از هیجانانگیزترین مسابقات معماری جهان؛ آسمانخراشهای ایولو
- انتقاد وزیر از کمبود معماری اسلامی
- معماری درمانی به روایت یک معمار
- رسانه ها و اثرات معماری
- فرمالیسم هنری در سینما و معماری
- هویت معماری
- یک تجربه معماری ساده گرایانه
- عدالت و برابری در معماری ایرانی و اسلامی
- معماری نیمه کاره
- گاهی به معماری ساختمان آکادمی هنر و معماری کوپر
- معماری قرن بیست و یکمی
نظرات
ارسال نظر
manicure
Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you
using for this website? I'm getting tired of Wordpress because I've
had issues with hackers and I'm looking at options for another platform.
I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.
manicure
I will immediately take hold of your rss feed as I can not in finding your email subscription link or
newsletter service. Do you've any? Please permit me recognise so that I may subscribe.
Thanks.
mikekubis.weebly.com
Awesome! Its actually amazing post, I have got much clear idea concerning from this paragraph.